tobakk-skadelig-imageHvorfor påstås det at tobakksrøyk er så skadelig?

Tobakksrøyk inneholder mer enn 4000 kjemiske stoffer. En rekke av disse representantene er giftige, og mer enn 69 – bestående av polyaromatiske hydrokarboner (PAH) og tobakkspesifikke nitrosaminer – forårsaker kreft.

Mange sykdommer som følge av tobakk

Sigarettrøyking er en anerkjent årsak til minst 25 sykdommer, blant annet lungekreft og andre kreftformer (blære, cervical, esophageal, nyre, strupehodet, oral, bukspyttkjertel og mage, og alvorlig myeloid leukemi), hjerteproblemer, slag, kronisk obstruktiv lunge sykdom, akutte luftveis helseproblemer, og reproduksjonsskadelige virkninger (herunder krybbedød).

Røyking av sigaretter dreper en tredjedel til halvparten av alle som er livstidsrøykere, og røykere dør ca 15 år tidligere enn ikke-røykere. I 2010 tok tobakken livet av 6 millioner mennesker, 72 prosent av dem bodde i lav- og middelinntektsland.

Mange dør på verdensbasis

Over 480.000 personer i USA og 100.000 i Storbritannia dør på grunn av røyking hvert år. Ifølge den amerikanske CDC (Centers for Disease Control og Prevention), går $ 92 milliarder tapt hvert år fra tapt produktivitet som følge av røykerelaterte dødsfall.

Av de mer enn 2,4 millioner dødsfall i USA hvert år, er over 480 000 er relatert til sigarettrøyking. sigarettrøyking er den største årsaken til forebyggbar død på verdensbasis. Nyere studier har faktisk funnet ut at røykere kan svekke helsen til ikke-røykere i enkelte miljøer.

Få hjelp til å slutte å røyke med trygge e sigaretter